Search
Close this search box.

Újjáéled a főút

Egy önkormányzatnak néha radikális lépéseket kell tennie, hogy köztereket visszaadja az autóktól a helyi közösség többi tagjának: a gyalogosoknak, bringásoknak, a helyi üzleteknek, a kultúrának. Ilyen lépésre szánta el magát Ljubljana vezetése, amikor a város egyik legforgalmasabb útjának átalakításáról döntött. 

Városi autópálya helyett izgalmas történelmi belváros

Haldokló kiskereskedelem, állandó dugók, nulla zöldfelület, rossz levegő, lepukkant városkép. Ismerős helyzet, Budapesten is láthatjuk, hogyan alakulnak át az egykor virágzó, nyüzsgő utak városi autópályákká. A jó hír, hogy a közlekedés átszervezésével és a helyi közösség bevonásával vissza is tudnak alakulni. 

A ljubljanai nagy autóforgalmú útvonal, a Slovenska Cesta esetében a városvezetés a 2010-es évek elején a teljes újraszervezés mellett döntött.  Mit jelent ez? A leginkább radikális és konfliktusoktól sem mentes lépés a hatalmas gépjárműforgalom elterelése volt. Ez nem teljes kitiltást jelent, hiszen a tömegközlekedés és az áruforgalom továbbra is használhatja az utcát, de magáncélú, főként átmenőforgalmat jelentő autók tömege már nem. 

A busz behajthat forrás: prostoroz.org

Ha pedig a gépjárműveknek már nem kell a hely, akkor jöhet, amit oly sokan hiányoltak: zöldterületnövelés! A fák csak évek múlva adnak komolyabb árnyékot, de a látványuk már fiatalon is üdítő. 

Új fáknak is jutott hely forrás: prostoroz.org

A járdákat kiszélesítették és egy szintbe hozták az úttesttel. Most a gyalogosok és a biciklisták közösen használják. Ez persze okozhat súrlódásokat, de ha van elég hely, akkor ez sem gond. A bringások megtanulják, hogy ne itt száguldozzanak, és a gyalogosoktól is több körültekintést igényel ez a forma. 

Utcabútorok a Slovenskán forrás: prostoroz.org

Az új utcabútorokkal, fákkal, modern közvilágítással, kulturális rendezvényekkel, kávézókkal, boltokkal, éttermekkel a köztér végre újra az eredeti küldetését teljesíti: a közösségi  élet terévé vált.

Találjuk ki közösen!
Önnek is fontos, hogy javuljon Törökőr közlekedése? Jöjjön el, ossza meg ötleteit, és legyen aktív tagja a tervezői közösségnek! A következő közös tervezés időpontja: március 21. 17:30 Helyszíne: Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Újvidék tér 3.

Slovenska Cesta esettanulmány itt érhető el. 

Források:

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek