Search
Close this search box.

Kié itt a tér?

A közlekedés – mint minden egyéb – igényt tart a városi tereinkre. Az, hogy a különböző funkciók (autózás, parkolás, séta, szabadidő, sportolás stb.) közt hogyan osztjuk fel a teret, döntés kérdése. Ez a döntés pedig óriási hatással lesz a mindennapjainkra, ettől is függ, milyen élmény valahol élni, lakni, tanulni, dolgozni, szórakozni, vásárolni, közlekedni. 

 

Rigában néhány fiatal építész kísérletként újratervezte az egyik utca területi felosztását. Az eredmény igazán tetszetős. Mi lenne, ha itt Zuglóban is kipróbálnánk?   

Mierīgi! – egy élhető utca kísérlete

Mierīgi azt jelenti: nyugodtabban, békésebben. Nem véletlenül kapta a nevet a rigai kísérlet. A városi tereket újragondoló kezdeményező csapat a megszokottól eltérő közterület-felosztási modellel állt elő. A nagyjából egy hónapig tartó kísérleti időszakban néhány méteres szakaszon teljesen átszervezték az addigi térhasználatot. Az autósokat – az általuk amúgy is preferált – villamossínekre terelték, az így felszabadult üres sávban pedig kerékpárutat alakítottak ki, illetve szélesítették a járdafelületet.

Meigiri! Kísérleti városátalakítás Rigában

A korábbi, kerékpárosok és gyalogos által is használt keskeny közlekedési felület így kellemes köztérré változott kerékpártárolóval, utcabútorokkal, kiülős kávézóval.

Így a város, ha csak egy rövid időre is, de átélhette, hogy a megszokottól eltérően is szervezhetjük a várost. A kísérlettel a rigaiak emberközpontú, élhető közterületeket kaptak. 

Meigiri! Új utcakeresztmetszet

Így nézett ki a kísérlet:

A projekt összefoglalója itt érhető el.

Találjuk ki közösen!
Önnek is fontos, hogy javuljon Törökőr közlekedése? Jöjjön el, ossza meg ötleteit, és legyen aktív tagja a tervezői közösségnek! A következő közös tervezés időpontja: március 21. 17:30 Helyszíne: Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Újvidék tér 3.

 

Források:

https://citiesintransition.eu/interview/fine-young-urbanists

Továbbiak

Kapcsolódó Hírek